Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2007 12:50 - Театърът и чумата
Автор: pafka Категория: Изкуство   
Прочетен: 3758 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 18:10


Първо представление от Антонен Арто

Април 1933

разказано от Anais Nin


Класна стая в Сорбоната, четвъртък вечер в Париж. Оленди и Арто седяха зад голямо бюро. Оленди представи Арто. Стаята беше препълнена. Черната дъска изглеждаше странно за декор. Имаше хора от всякакви възрасти, слушатели на лекциите на Оленди в Ню Айдиъс.

Светлината беше недостатъчна. Дълбоките очи на Арто изглеждаха разтворени в тъмнината. Това донякъде смекчаваше напрегнатостта на изражението му. Изглеждаше изтерзан. Дългата му коса падаше от време на време на челото му. Притежаваше характерните за един актьор рязкост и отривистост на жестовете. Лицето му бе изпито, като че ли измъчвано от треска. Очите му сякаш не виждаха другите. Бяха очи на ясновидец. Имаше дълги ръце с издължени пръсти. До него Оленди изглеждаше земен, масивен и сив. Той седеше зад бюрото тежък и замислен. Атро излезе на малката сцена и заговори за "Театъра и Чумата".

Беше ме помолил да седна на първия ред. Говореше за една по-интензивна и издигната форма на чувстване и живот. Опитваше се да ни припомни, че по време на Чумата са били създадени толкова много чудесни произведения на изкуството и театъра. Пришпорен от страха от смъртта, човек търси безсмъртие, да избяга от или да превъзмогне по някакъв начин себе си.

И тогава почти неусетно, той изостави нишката на разказа и започна играе умиране от чума. Никой не разбра как точно започна всичко. За да направи по-нагледна илюстрацията, той започна да играе агония. "LA PESTE" на френски звучи доста по-ужасно от английското "THE PLAGUE". Но няма думи, които можеха да опишат това, което Арто играеше на сцената в Сорбоната онази вечер.

Беше забравил за конференцията, театъра, своите идеи, д-р Оленди, който седеше до него, публиката, професорите, режисьорите. Лицето му беше изкривено от болка, виждаше се потта, просмукала се в косата му, очите му бяха разширени, мускулите стегнати, пръстите се бореха да добият отново подвижност. Правеше така, че човек да усети сухото горящо гърло, болките, страховете, огънят във вътрешностите. Той беше в агония. Крещеше от болка. Беше изпаднал в делириум. Играеше собствената си смърт. Собственото разпъване на кръст.

Отначало хората в залата недоумяваха какво се случва. После започнаха да се смеят. Всички се смееха. Подсвиркваха. И един по един започнаха да напускат говорейки шумно, протестирайки. Затръшваха вратата като излизат. Единствените които не помръдваха бяха Оленди, жена му, Лалу и Маргерит. Още протести. Още подсвирквания. Но Арто продължи до последната въздишка. И остана на пода.

Когато залата се изпразни от всички освен от малката група приятели, той стана, дойде при мен и ми целуна ръката. Помоли ме да отида с него в кафето. Всички други имаха нещо да вършат. Разделихме се на изхода на Сорбоната и Арто и аз се отдалечихме в мъглата. Вървяхме, вървяхме през тъмните улици.

Беше обиден, дълбоко наранен от освиркванията. Изливаше яда си.

"Те искат само да чуят. Искат да чуят просто една беседа за театъра и чумата, а аз исках да им дам самия опит, самата чума, така че да ги ужася, да ги събудя." "Искам да ги събудя, защото те не разбират, че са мъртви. Смъртта им е тотална, едновременно глухота и слепота. Това която исках да им покажа е агонията. Моята, да, но и на всеки друг, който е жив."

Мъглата падаше на лицето му, той отместваше косата от челото си. Изглеждаше напрегнат и обладан, но говореше тихо. Седнахме в Купола. Вече беше забравил за конференцията.

"Никога досега не съм попадал на някой, който да чувства като мен. Употребявам опиум от 15 години. Изписаха ми го за пръв път когато бях съвсем млад. За успокоения на някаква ужасна болка в главата." "Понякога чувствам, че не пиша, а описвам борбата с писането, родилните мъки."

Рецитираше стихове. Говорехме за формата, театъра, неговата работа.

"Имаш зелени и понякога виолетови очи." Беше отново мил и спокоен. Вървяхме отново в дъжда. За него чумата не беше нещо по-ужасно от смъртта от посредственост, смъртта от комерсиализъм и смъртта от корупция, които ни заобикалят всеки ден. Той искаше да накара хората да разберат, че умират. Да ги подтикне към някакво поетично състояние. Враждебността им само доказва, че си ги обезпокоил, казах му. Ужасно е да видиш един чувствителен човек, един поет да се опитва да се пребори с враждебната публика. С грубостта и грозотата на тази публика. 


превод: xxlogre

http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=59916


Тагове:   проза,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това от Анаис Нин известна по скоро ...
21.05.2007 15:01
Това от Анаис Нин известна по скоро като любовница на Хенри Милър и Лорънс Дърел, ли е?
цитирай
2. zari - Да, за любовта им има и филм!
26.05.2007 02:25
Анаис Нин и Хенри Милър, през 1931 г. между скандалния американски писател и младата литераторка Анаис Нин пламва страстна любов. Гледах филма за тях "ХЕНРИ И ДЖУН" по дневниците на Анаис Нин.
цитирай
3. nav - въх
29.05.2007 12:57
колко вярно.
цитирай
4. pafka - "въх" става вярно със страшна сила
29.05.2007 13:03

след някои видове спам :))
цитирай
5. tinyblizzard - има едно очарователно есе на анаис нин,
29.05.2007 13:18
"защо пишем" или нещо подобно (колебая се в заглавието). чела съм го отдавна, но сега не мога да го открия никъде(
цитирай
6. pafka - ще му се радвам много,
29.05.2007 13:20
ако го намериш,

пък и харесвам синьото сирене;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pafka
Категория: Изкуство
Прочетен: 583685
Постинги: 101
Коментари: 212
Гласове: 1667
Архив